Laminált padló házilag

Laminált padló házilagosan

Napjainkban a laminált parketta nagy népszerűségnek örvend, főként azért, mert kis ügyességgel házilag is lerakható. A laminált parketták között is léteznek különböző árkategóriájú termékek. Nem érdemes a legolcsóbbat venni, mert azok között gyakoriak a sérül elemek, valamint nem biztos, hogy teljesen egyenes az összes élük, így lefektetés után nem mutat olyan szépen, mint ahogy szeretnénk.



Kiegyenlítés

A laminált parketta lerakása, az összes burkolathoz hasonlóan, az aljzat kiegyenlítésével kezdődik. Amennyiben ezt elhagyjuk, és túl nagy az egyenetlenség, a parketta nagyon gyorsan elhajlik. Legegyszerűbb önterülő kiegyenlítő anyagot használni.

Párazáró fólia és alátét

Amikor a kiegyenlítő anyag kellőképpen megkötött, terítsünk az egész helyiségben az aljzatra párazáró PE fóliát. A fóliacsík hosszanti szélénél 2 cm-es fedésben legyen a mellette lévő csíkkal. Ezután fölé teríthetjük az alátétet, mely zajcsökkentő és hőszigetelő hatással lesz a lakásra a későbbiekben.
Laminált parketta elemek lerakása. A parketta elemeket hosszanti irányba kezdjük lerakni oly módon, hogy a rövid, érintkező felületeket összepattintjuk. Ügyeljünk arra, hogy a parketta széle és a fal között hagyjunk szabadon legalább 8 mm-es rést.

Miután az első csíkot lefektettük és meggyőződtünk arról, hogy teljesen egyenes, utána a második csíkot kezdjük el letenni, először a rövid végeket összepattintva, majd miután a teljes második csík egyben van, a teljes hosszúságú felületét illesszük az első meglévő csíkhoz. Amennyiben ilyen módon fektetjük le a teljes helyiséget, nem kell attól tartani, hogy rések keletkeznek az elemek között a későbbi sorokban.

Fűtéscsövek és egyéb mozdíthatatlan elemek

Laminált parketta lerakása esetén gondot szokott jelenteni a helyiség részét képező mozdíthatatlan elemek, leggyakrabban a fűtéscső. Ezeket a részeket nagyon alapos mérés után vágjuk ki a parkettából, majd fektessük le a csík részeként. A kivágott részek melletti réseket hézagtömítő anyaggal töltsük ki, mely rugalmas, így nem fog kipattogzani.

Lábazat és szegőléc
Amikor a teljes helyiség aljzatát beborítottuk a fent leírt módon a parketta elemekkel, zárjuk le a széleket lábazattal vagy szegőléccel, mely takarni fogja a fal melletti réseket, továbbá esztétikus látványt nyújt.
Javítás
Laminált parketta lerakása esetén gyakran előfordul, hogy hibás elemeket rakunk le, melyet nincs módunk kicserélni. Ebben az esetben alkalmazzunk a parkettához színben legközelebb álló javító pasztát, mely által igen kevéssé lesz látható a felületi sérülés.

A fent leírt módon szinte bárki alkalmas rá, hogy otthonában kiváltsa a burkolatot laminált parkettára. Vastagsága tökéletes arra, hogy szőnyegpadló vagy pvc burkolat helyett fektessük le, melyeknél sokkal egészségesebb, könnyebben tisztán tartható és esztétikusabb.

Forrás: parkettaweb.hu