Lábgomba kezelése házilag

Lábgomba kezelése házilag

A bőr-, illetve lábgomba manapság igen gyakori probléma, szinte népbetegségnek számít, sajnos nagyon könnyen meg lehet fertőződni vele. Leggyakrabban uszodában, fitness termekben, táborokban, kempingek közösen használt fürdőhelyiségében, strandon, tavaknál, illetve szépészeti helyeken kapható el. A gombák a legyengült immunrendszert és a sérült bőrt kihasználva okoznak fertőzést.

 • A gombás fertőzés első tünetei a piros, viszkető, hámló bőr, körömgombásodás esetében a megvastagodott körömlemez. Ezek a tünetek nem csupán esztétikai problémát jelentenek, érdemes elkezdeni őket minél előbb kezelni. Ha ezt elmulasztjuk, akár évekig tartó kezelést vesz majd igénybe a gomba kiirtása, hosszú távon pedig más betegségeket is okozhat.


  Gombás megbetegedés esetén a következő teendőink vannak:

 • a gombás terület folyamatos fertőtlenítése Betadine® oldattal
 • az immunrendszer (vele együtt a bőr-immunrendszer) felerősítése
 • az egészséges bőrfelszíni emulzió helyreállítása

Hogy elkerüljük a gombásodás visszatérését, törekedjünk immunrendszerünk egészséges működésének fenntartására. Sajnos a fertőzés kezelése önmagában még nem jelent végleges gyógyulást, a visszafertőződés megakadályozásáért is tennünk kell:

 • zoknik, harisnyák magas hőmérsékleten való mosása
 • lábbelik rendszeres fertőtlenítése
 • fürdőszoba alapos fertőtlenítése, folyamatos tisztántartása
 • manikűr-, illetve pedikűrkészletek használat utáni fertőtlenítése
 • közösen használt fürdő helyiségekben (uszoda, strand, tábori zuhanyzó) viseljünk mindig papucsot, más
 • papucsát, törölközőjét ne használjuk
 • fürdés után töröljük magunkat szárazra, majd használjunk hintőport, izzadás-gátló készítményt

Körömgomba kezelése házilag

A körömgomba megjelenésekor a nem túl esztétikus tünetek szégyenérzést is kiváltanak a betegben, így az orvosi kezelésük sokszor elmarad, vagy csak nagyon kiterjedt fertőzéssel keresik fel a szakrendelőket. A betegség nem gyógyul meg magától, az idővel, sőt, kezelés nélkül egyre súlyosabbá válik, a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjed, ráadásul egyéb súlyos betegségeket is okozhatnak, mint az ekcéma, orbánc, stb.

A vény nélkül kapható gyógyszerek (Canesten, stb.) még a bőrgombával csak-csak elbánnak, a jóval makacsabb körömgombával a legtöbb esetben már nem tudnak megbirkózni. Jó hír a betegségben szenvedőknek, hogy a körömgomba házilag is gyógyítható, egészen egyszerű, olcsó alapanyagok segítségével. Az alábbiakban ezeket a módszereket szeretném ismertetni:

Fontos az étrend megváltoztatása, különös tekintettel a gyorsan oldódó (finomított, fehér cukrok, lisztek) szénhidrátok és az állati fehérjék elhagyása elengedhetetlen, hiszen a cukrok a gombák táplálékai. Akár belső gomba (például candida törzsek), akár bőr vagy körömgomba betegségről van szó.

Az állati fehérjék közül a natúr joghurt és kefir fogyasztható, sőt ez szükséges is.  A táplálkozás alapját a lúgosító köles, zöldségek képezzék, nyers vagy gyengéden párolt formában. Rendkívül fontos az alapos rágás, hiszen a nyál lúgosító esszencia és a gombák elleni harcban a sav-lúg egyensúly helyreállítására kell törekedni.

A terápia kezdetével egy időben minden lábbelit, zoknit, harisnyát, ágyneműt, törölközőt is fertőtleníteni kell. A cipőket ki kell törölni formalinnal, és a klóros mosáson átesett zoknikat, harisnyákat melléjük téve egy műanyag szemeteszsákba kell bekötni őket egy éjszakára.

Minden este lábat kell mosni a következő gyógynövényfőzettel:
2 liter vízben 5 percig főzzünk 2-2 evőkanál lósóskamagot, tölgyfakérget, lefedve testmelegre hűtjük és legalább 20 percig áztatjuk a lábat benne.
Papírtörölközővel töröljük szárazra a lábakat.
Belsőleg: apróbojtorján és körömvirág egyenlő arányú keverékéből 2-3 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 1,5 liter vízzel, lefedve 5 percig állni hagyjuk, majd egész nap iszogatjuk.

A második körömváltásig a következő napi karbantartást ajánlom:
Minden reggel: egy körömreszelővel a köröm élét és lapját is meg kell reszelni néhány mozdulattal (utána ecettel le kell mosni) majd teafaolaj egy cseppjével a körmöt be kell kenni.

Minden délben: egy körömreszelővel a köröm élét és lapját is meg kell reszelni néhány mozdulattal (utána ecettel le kell mosni) majd eukaliptusz olaj egy cseppjével a körmöt be kell kenni.

Esténként lábáztatás a fenti teában. Szárazra törlés után minden nap más-más anyaggal kezeljük az előtte picit megreszelt körmöt:

1. ecet
2. kénpor (előtte kenjük be a körmöt egy kis testápolóval, úgy rátapad)
3. jódtintkúra
4. rézgálic
5. hipermangán (feloldva egy kanál meleg vízben)
6. hiperol
7. konyhasó (feloldva egy-két csepp vízben)
A kúrát megszakítani nem szabad legalább 2 körömváltásig (akár egy-két éven keresztül is eltarthat a kezelés nagyon előrehaladott esetben).

Forras: andikezeslabapolo.mindenkilapja.hu

Itt érdekes dogokat olvashat a betegségekről és tüneteiről : A betegségek tüneteiről