Kürtöskalács házilag

Kürtöskalács házilag

A búcsúk, a vásárok és a nagyobb közösségi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke a kürtöskalács. Az alábbi recept segítségével azonban önnek már nem kell többé megvárnia az efféle eseményeket ahhoz, hogy ilyen finomságot egyen, lévén a kürtöskalács házilag is könnyen el készíthető.

Nem kell hozzá mást, csak egy kilogramm liszt, két tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vagy, egy csipetnyi só, fél liter tej, 3 dkg élesztő, némi reszelt citromhéj, zsír és cukor. A házi kürtöskalács készítéséhez az első teendő, hogy langyos tejben, kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt, amihez hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a sőt és a citromhéjat. Ezt a masszát alaposan összegyúrjuk, amiből egy sűrű tésztaanyag lesz. Ekkor tesszük hozzá a felolvasztott vajat, majd az eldolgozást követően egy órát keltetjük a tésztaanyagot.

Ekkor megrakhatjuk a tüzet vagy izzíthatjuk a sütőt – ajánlatos parázson sütni, akár szabadban – és előkészíthetjük a lisztezett gyúródeszkáz, amire az ujjnyi vastagságban eldolgozott és kinyújtott tésztát apró szeletekre vágunk. Ezekből a csíkokból vékony csíkokat sodrunk, amit már tekerhetünk is fel egy bezsírozott sodrófára vagy valamilyen hasonló formájú anyagra, így a kürtöskalács házilag is úgy fog kinézni, mint a vásárokon.

Ha feltekertük a tésztát a fára, akkor az asztalhoz nyomkodva szépen össze tudjuk dolgozni a tésztát, így máris kürtöskalácsformája lesz a készülő süteménynek, amit először megkenünk zsírral, majd alaposan megszórunk kristálycukorral. A kürtöskalács titka a sütésben rejlik, ajánlatos ugyanis erős parázs felett pörgetni a tésztát, amin így a cukor szép lassan karamellizálódni fog, majd ha az egész szép arany barna színű lett, akkor elkészült az otthoni kürtöskalács, amit ízesíthetünk kakaóval, fahéjjal, dióval vagy csokoládéval, de natúrban, cukrosan is megehetünk.