Korpásodás kezelése házilag

Korpásodás kezelése házilag

A korpásodás a fejbőr egyik legsúlyosabb gombás megbetegedése, amit szükséges mielőbb kezelni ahhoz, hogy fejbőrünk, ezáltal pedig hajunk ismét egészséges lehessen. A korpásodás kezelése házilag többféle otthoni praktikával is megvalósulhat.

A leghatékonyabb módszerek között tartják számon, ha a hajmosások alkalmával galagonyából, zellerből és kakukkfűből álló főzettel dörzsöljük be fejbőrünket. Az egyik legrégebbi praktika a korpásodás ellen a ricinusolaj használata, amit tojássárgájával, valamint egy kevés rum hozzáadásával készíthetünk el. Ebből egy rendkívül sűrű pakolást készíthetünk, amit hajmosás előtt 20 perccel érdemes felhordani a hajra, majd a hajmosással alaposan leöblíteni azt. A régi praktikák között találjuk még a sós eljárást is, aminek keretein belül fejbőrünket sóval szórjuk meg, a fejbőrt finoman megmasszírozzuk, majd hajat mosunk.

A korpásodásnak kétféle fajtája létezik, a zsíros és a száraz korpa, amelyekre különféle házi gyógymódok léteznek. Zsíros korpásodás esetén például citromos vagy ecetes öblítővizet kell alkalmaznunk a hajmosások alkalmával, míg száraz korpásodás esetén bojtorjángyökérből származó olajjal kell bekennünk még a hajmosás előtt.

Az otthoni gyógymódok mellett a népi és a hagyományos módszerek között találhatjuk még a ként, amely valamilyen gyógyszertári formájában – leginkább por alakjában – is hasznos lehet, amennyiben hajmosás előtt kénes vízzel öblítjük le fejbőrünket, de fokozatosan ügyeljünk arra, hogy szemünkbe és egyéb testnyílásunkba ne kerüljön az oldatból. A régi hiedelmek szerint a szelén-diszulfid és a cink-pirition is hatásosan alkalmazható a korpásodás mérséklésére, habár a leghatékonyabb módszert manapság a korpásodás elleni samponokkal érte el az orvostudomány.