Kávéfolt eltávolítása szőnyegből házilag

Kávéfolt eltávolítása szőnyegből házilag

Reggeli kávézás közben, még félálomban gyakorta megesik, hogy a kávé a szőnyegre borul. Aggodalomra semmi, ok bármilyen variációban is isszuk a kávét, ki tudjuk tisztítani a szőnyegből!

Egy papírtörlővel rögtön kezdjük el felitatni a foltot, de ne dörzsöljük. Töröljük át hideg vízzel vagy 1 evőkanál mosogatószert és 2 evőkanál ecetet keverjünk el 2 bögre meleg vízben és ezzel itassuk át a foltot. Ehhez tiszta, fehér rongyot vagy szivacsot használjunk és egyszerre csak kis adagokban vigyük fel a tisztító oldatot, majd alaposan nyomkodjuk a szőnyegbe.

Ha a kávéfolt már egészen halvány, vizes ruhával oldjuk ki belőle az ecetet, majd finoman törölgessük szárazra. Az ecetet az oldatban citromlével is helyettesíthetjük, de meglepően jó eredményt érhetünk el a víz-szódabikarbóna sűrű keverékével is. Ezt alaposan dörzsöljük bele a foltba, majd hagyjuk megszáradni és porszívózzuk ki a szőnyeget.

A kávéfolt eltávolításához használhatunk folttisztítókat is, de csak elővigyázatosan. A természetes anyagokból – mint a bambusz, a fű vagy a gyapjú – készült szőnyegek rosszul reagálnak a vegyszerekre, de bánjunk óvatosan a különösen értékes vagy antik szőnyegekkel is.