Kandalló építés házilag

Kandalló építés házilag

Biztos sokan gondoltak már arra, hogy mi lenne ha, egy szép kandalló díszítené a nappalit otthonukba. Viszont nem álltak neki megcsinálni, gondolván biztos ez nagyon drága mert szakembert kell hívni. Hát ez nem így van. Biztosíthatok mindenkit hogy egy kandalló megépítése nem szakmunkát, csak egy kis elszántságot igényel. Na meg egy kis pénz sem árt. Én belevágtam, tehát tapasztalatból tudom.

Persze az internet hatalmas segítség, hiszen mielőtt nekiláttam, utána néztem néhány dolognak. Pl: azt írják a szakemberek, hogy csak 45 fokba szabad bekötni a kandallót a kéménybe. Hát ez nem igy van. A lényeg hogy huzat legyen. Állítólag a kémény nem lehet szűkebb mind a füstcső átmérője, de ez sem igaz. Az enyém 14*14-es kémény, és a füstcső meg 18-as. A huzatom tökéletes.

Az alapok lerakása a legkényesebb, mert ha ezt elrontja az ember akkor később csak nehézségei lesznek. Viszont ha a kezdet jó, akkor a többi már adja magát.

Miután az alap elkészült, telibe gletteltem a flexibilis ragasztóval a tűztér teljes közvetlen közelét, biztos ami biztos. Miután egy napot vártunk a ragasztó megszáradására, felraktuk a tűzteret a helyére. Ezután ellehet kezdeni a tűztér körbeépítését. Úgy mind az alapot, ezt is ytong falazó elemekkel csináltam.

Miután a kéménybekötés kész lett, megejtettük a próbaüzemet. Tökéletes a huzat, és szépen működik a kandalló.Most lehet fojtatni az építést.

Ezután elnyerte az építmény a maximális magasságot, amit ytongból építek. Ezt követi majd a gipszkartonozás, ami a füstcsövet takarja, és a felső rész formáját adja majd. A burkolat csak ezután kerül a kandalló teljes egészére.

Közben a kandalló elkészült.A fennmaradó munkákat szakemberekre bíztam mert időhiány miatt igy láttam praktikusabbnak. Viszont azt le kell írnom hogy a szellőzőrácsok kiválasztásánál ne engedjünk abból, hogy fémszellőzők legyenek. Mi engedtünk, és megvettük az úgynevezett hőálló műanyag rácsokat. Hát szépen elolvadtak. Ezután vettük az alumínium szellőzőket, ami ugyanúgy néz ki, csak nem olvad el. Mi a Baumaxba vettük meg, mert ott találtuk a legnagyobb választékot.

Modern tűzfészek

Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez – égéséhez – szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.
Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.

Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.)

Forrás: szárnyalás.hu és ötletmozaik.hu