Ínygyulladás kezelése házilag

Ínygyulladás kezelése házilag

Az ínygyulladás szinte mindenkit érint, de néha a tünetei olyan enyhék, hogy sokan már csak későn ismerik fel. Az ínygyulladás számos kellemetlen tünet mellett végső esetben a fogak elvesztését is okozhatja, de ha időben kezeljük, enyhíthetjük a panaszokat és akár visszafordíthatjuk a folyamatot.

Az aloe vera megnyugtatja a gyulladt fogínyt, hatékony a baktériumok ellen, ezáltal elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Az aloe vera gélt kenjük közvetlenül az ínyre, hagyjuk rajta néhány percig, majd vízzel gargalizáljunk. Ezt naponta egyszer addig ismételjük, míg a tünetek meg nem szűnnek. A szódabikarbóna fertőtlenítő hatása is megkönnyebbülést hozhat, ha kevés vízzel elkeverve bedörzsöljük vele a fogínyt.

A baktériumok okozta kellemetlen szájszag ellen borsmenta illóolajat csöpögtessünk egy pohár vízbe és öblögessünk vele. Szájvizet citromból is készíthetünk, ami szintén erős antibakteriális hatást fejt ki. A fogmosás után fájdalmas és irritált fogíny megnyugtatására zsályateával öblögessünk, amihez a fertőtlenítő hatás fokozásához tehetünk egy csipet sót is. Fogínygyulladás esetén érdemes abbahagyni a dohányzást, mert nagyban rontja a tüneteket.