Hogyan távolítható el a szemölcs házilag?

Hogyan távolítható el a szemölcs házilag?

A szemölcs eltávolítása házilag többféle otthoni praktikával is történhet, így nem kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szeretnénk megszabadulni irritáló szemölcseinktől.

Az egyik hatékony – és egyáltalán nem káros módszer – amennyiben szemölcsünket elszigeteljük. Ebben az esetben egy hosszabb hajszállal vagy damillal elkötjük a szemölcs alját, ami néhány nap múlva egyszerűen leesik a helyéről az elhalást követően. Hasznos megoldás lehet még, ha a szemölcsöt alaposan leragasztjuk – egy ragtapasszal például – amit legalább egy hétig rajtahagyunk a kinövésen. Ha később leszedjük a tapaszt, a szemölcsöt elhalva találjuk alatta és egy reszelővel egyszerűen lereszelhetjük az elhalt hámsejteket.

A népi praktikák szerint a különféle irritáló anyagok is hatnak a szemölcsökre. Így például az is hatásos lehet, ha fokhagymát kötözünk szemölcsünkre, vagy egy ecetbe mártott vattát, de a gyermekláncfű és a vérhulló fecskefű nedve is hatásos lehet a szemölcs eltüntetésére, amennyiben minden nap alaposan bekenjük vele az érintett kinövést.

Léteznek mindemellett úgynevezett savas megoldások is, amelyeknek keretein belül például egy C-vitamin tablettát porrá zúzva összekeverünk némi vízzel, majd azt kenjük rá a szemölcsre, ami a magas savtartalom miatt leszárad. Hasznos praktika még a nyírfakéreg is, aminek a nedve szintén le tudja szárítani a szemölcsöt.

Ha a gyógymódért nem akarunk kimozdulni még a konyhából sem, akkor is van megoldás. Segíthet például a banánhéj, amit minden este, lefekvés előtt kell ráerősíteni – belső oldalával a szemölcsre –, de a burgonya héja és a bazsalikomlevél is megtalálható a népi praktikák között. Egzotikus gyümölcs kell hozzá, de mind közül az egyik leghatékonyabb megoldás, ha egy éretlen papája gyümölcs héjából, a bemetszéseket követően összegyűjtött nedvet a megszilárdulás után – egy kis vízzel keverve – rákenjük a kérdéses pontra, így a szemölcs eltávolítása házilag is hatásos lehet.