Hangyairtás házilag

Hangyairtás házilag

A hangyáknak is meg van a maguk szerepe a természetben. Ők a nagy eltakarítók.
Ha viszont a lakásban találkozunk velük, akkor ott már nem szeretem vendégek.
A legfőbb ellenszerük az élelmiszerhiány

Elsősorban a tisztasággal lehet ellenük védekezni, illetve olyan megoldásokkal, hogy ne férjenek hozzá az élelmiszerekhez. Tehát tartsuk lezárt edényekben, hangya biztosan az élelmiszereket.

Hogyan irthatjuk a hangyákat?

Nálunk gyerekek vannak, így állandóan jut néhány falat a hangyáknak. Elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a populációjukat.A legegyszerűbb ellenszerük a sütőpor. Melinda, a feleségem egyszerűen fogta és a szegély léc mögötti részt végigszórta sütőporral. Ez elég hatásosnak bizonyult. Ha megeszik egyszerűen felfújódnak és elpusztulnak. Ha nem szeretnéd szétszórni a sütőport, elegendő egy kis tálkában kirakni és egy kis porcukrot keverni hozzá. Ezt behordják a fészkükbe és így a királynő is elpusztul. A másik módszer a kertben, hogy lerakunk egy virágcserepet fejjel lefelé a napra. Ez alá szépen begyűlnek a hangyák. A cserepet ezután szépen beledobjuk egy vödör forró vízbe.

A hangyák nem olyan ostobák, mint hisszük

Ezt már csak érdekesség képen mesélem el. Herman Ottó végezte el az alábbi kísérletet:
Fellógatott az ablakkeretre egy cukorral teli edényt. Ugye azt várnánk, hogy akkor szépen elkezdenek vándorolni a hangyák föl az ablakkereten, le a madzagon, majd vissza a madzagon és a kereten tovább a fészekig. E helyett 2 csoportra oszlottak. Az egyik csoport dobálta lefelé a cukrot az edényből, a többi pedig alulról cipelte a bolyba.

A hangyairtás csak időleges lehet.
Amint elmúlik a szerek hatása, hamarosan megjelennek az új jövevények.
Így talán egyszerűbb lenne távol tartani őket. Több módszer is van a hangyák elriasztására.

Íme két zöld módszer:
Fokhagyma. Ezt helyezzük olyan helyekre, ahol bejöhetnek, vagy éppen közlekedhetnek a hangyák. Pl. terasz ajtó 2 oldalára egy-egy gerezdet, vagy az éléskamrába a polcok alá a földre néhány gerezdet.
Levendula, ezt ültethetjük a kertbe olyan növények közelébe, ahol pl. a hangyák tenyésztik a levéltetveket, vagy ugyanúgy is használhatjuk, mint a fokhagymát. Ezt a módszert még nem teszteltem. Tény, hogy a levendula mellett nem látok hangyákat a kertben.

Forrás: begreeny.com