Gyertyakészítés házilag

Gyertyakészítés házilag

A legegyszerűbb módja a gyertyakészítésnek a gyertyaviaszt formába öntjük. Sok fejtörést okozhat, hogy mi legyen a forma. Sajnos a profi, szilikon gyertyaöntőforma nagyon drága. Ezért valami olcsó, az otthonunkban fellelhető anyagra van szükségünk. A gondok a forma leválasztásával kezdődnek, ugyan is hiába a szép műanyag forma, ha nem jön ki belőle a kész gyertya vagy megolvad az öntési fázisba és szétfolyik. A megoldást a karton tekercs.  Lehet az WC. papír guriga, vagy a megmaradt papírkéztörlő gurigája.

A maradék gyertyákat vagy a bolti gyertyaviaszt egy kimustrált edényben felmelegítjük. Javaslom a víz gőzben melegítést, olyan módon, hogy egy nagyobb lábasba vizet teszünk ezt melegítjük, majd ebbe helyezzük a gyertyaöntő lábast, így nem direktbe kapja a meleget, a tűzhelyről és nem fog füstölni, égni….

Most jön a forma előkészítése, gurigánk aljára több réteg alufóliát rögzítünk spárgával, vagy befőttes gumival, ezt gondosan tegyük, mert ezen múlik gyertyánk stabilitása és a viasz is kifolyhat amennyiben nem tökéletes a zárás. Most jön a kanóc behelyezése. Kanócunk aljára kössünk valami súlyt, hogy végig érjen a gyertyában, olcsó megoldás ha egy csavaranyát kötünk, rá. Egyébként a kész talpas kanócok kaphatók a kreatív boltokban is. Szükségmegoldásnak vastagabb spárga is jó. Műszálas nem, mert nem szívja fel az olvadt viaszt, hanem meggyullad és elég.

Ha fontos a dizájn, több fázisban színes gyertyákat is készíthetünk, úgy hogy apránként öntjük ki a gyertyát a különböző színekkel. Mindig várjuk meg, hogy kicsit megdermedjen, Sokan a színezéshez rajzfelszerelésből megmaradt, zsírkrétát olvasszák be.

Aki illatos gyertyát szeretne öntsön egy kis fahéj, szegfűszeg port az olvadékba. Ha kész a gyertyánk, óvatosan vágjuk le a papírburkolatot róla. Ha hűtőbe tesszük a gyertyát könnyebben lejön róla. Olvastam, van aki szilikonnal fújja be a papír gurigát az öntés előtt, mert így szebb lesz a felület a karton leválasztás után.

Hozzávalók a házilagos  gyertyakészítéshez

  • gyertyaviasz tömbben,  gyertyatörmelék,  zsírkréta a színezéshez
  • nagy lábas a víznek
  • kis lábas a gyertya olvasztáshoz
  • karton forma, amibe a gyertyát öntjük
  • alufólia
  • kanóc
  • nehezék a kanóc végére

A cikket Tamási Vali  küldte


És egy kis kedvcsináló: