Fűszersó házilag

Fűszersó házilag

Fűszerkeverékeket borsos áron meg lehet vásárolni az üzletekben. Egy idő után, amikor rendszeresen használjuk, kissé unalmassá válnak. A fűszerpolc felfrissítése érdekében három új fűszersót kreáltam. Nagyon egyszerű elkészíteni, és higgyétek el, még ajándéknak is remek ötlet.


Narancsos-gyömbéres fűszersó

Hozzávalók:

30 dkg nagy szemű tengeri só
1 db narancs vékonyan levágott héja
2 diónyi friss gyömbér

A narancsokat vékonyan kell meghámozni, erre a legjobb szerszám a burgonyahámozó. Mielőtt nekiláttok, jó alaposan langyos vízzel mossátok meg a narancsot, vagy ha lehetőségetek van rá, vásároljatok bio narancsot. A levágott héjat éles késsel aprítsátok fel nagyon finomra. A gyömbért hámozzátok meg, és ezt is vágjátok apróra. Tegyétek az egészet egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjátok hozzá a sót, majd zúzzátok jól össze.

Az elkészült keverék nedves lesz, így nem lehet azonnal üvegekbe tölteni. Terítsétek szét egy nagy tányéron, és tegyétek két napra a radiátorra, vagy langyos helyre. Így jól kiszárad, és már üvegcsékbe zárható. Ha ajándékba adjátok, kössetek rá egy kis címkét és írjátok rá a nevét. Ne feledjétek el ráírni, mire is használható. Felhasználhatjátok pulyka-, kacsa-, liba- és csirkesültekhez, grillezésre váró lazac fűszerezésére.

Citromos-kakukkfüves fűszersó
Hozzávalók:

5-6 ág friss kakukkfű
1 db citrom héja
30 dkg durvaszemcsés tengeri só

A kakukkfüvet és a citromot jó alaposan mossátok meg, majd hasonlóan a narancsos változathoz, hámozzátok és aprítsátok fel a citrom héját. A kakukkfű leveleit tépkedjétek le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsátok fel. Tegyétek egy konyhai gyorsvágó gépbe a sóval együtt, majd zúzzátok össze.

Felhasználható tengeri halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek megbolondítására.

Levendulás fűszersó
Hozzávalók:

1 evőkanál szárított bazsalikom
1 evőkanál szárított majoránna
3 szál friss kakukkfű
1 narancs héja
1 evőkanál levendulavirág
1 evőkanál édesköménymag
30 dkg durvaszemcsés só

A jól megmosott narancs héját burgonyahámozóval vágjuk le, majd aprítsuk finomra. A kakukkfűleveleit szedjük le, és tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Szórjuk bele a sót, és zúzzuk össze. Pár napos szárítás után töltsük üvegekbe. Címkézzük fel, és lássuk el használati utasítással. Felhasználható bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.

Grillzöldség fűszersó
Hozzávalók:

tengeri só,
oregano, (szurokfű)
kardamom mag,
őrölt feketebors,
őrölt fehérbors,
őrölt zöldbors,
rózsabors,
bazsalikom,
lestyán levél,
cukor,
szárított fokhagyma,
mustármag,
zeller

Forrás: kaldeneker.hu