Függöny fehérítés házilag

Függöny fehérítés házilag

Az eredetileg hófehér függönyök idővel sárgás, szürkés árnyalatúak lesznek, elveszítik ragyogásukat. Emiatt azonban nem kell tőlük megválni, több praktika is létezik, amivel régi függönyeinket szépen kifehéríthetjük.

Mint minden fehér ruhánál, a függönyöknél is beválik a szódabikarbóna és az ecet kombinációja. Ezek egyszerre fehérítenek és fertőtlenítenek, a beszürkült ruháknak, dohányfüsttől sárga függönyöknek visszaadják eredeti fehérségüket. A szódabikarbónát ammóniával is keverhetjük, öntsük a mosógépbe, indítsuk el a programot, de amint a gép feltelt vízzel, állítsuk le és hagyjuk legalább 15 percen keresztül állni benne a függönyöket, majd utána folytassuk a mosást.

A szódabikarbóna önmagában is hihetetlen fehérítő hatást fejt ki. A szokott mosóporral együtt használva szinte új függönyöket kapunk vissza mosás után. Mosás előtt egy zacskó sót öntsünk 10 l vízhez és ebben áztassuk a függönyöket minél tovább. Hasonló hatást érhetünk el a citromlével, ami a foltokat is szépen kiveszi, akár töményen, hígítás nélkül is használhatjuk. A bolti fehérítőkkel legyünk óvatosak, sokszor károsítják a finom anyagokat, sőt még sárgábbá tehetik őket.