Fogkő eltávolítása házilag

Fogkő eltávolítása házilag

A fogkő eltávolítása házilag szinte kivitelezhetetlen feladat, hiszen azt a leghatékonyabban, károk és a fogzománc megsértése nélkül csak a fogorvos tudja elvégezni. A szódabikarbóna ugyan – a fogfehérítés mellett – lehet egy alternatíva, de az sem egy olyan erős szer, amivel hosszabb távú eredményeket érhetünk el, így a fogkövet inkább megelőzni érdemes.

A fogkő a legtöbb esetben olyan területen alakul ki, ahová nem érünk el a fogkefével, így például a fogak közötti hézagok és a hátsó fogak rendkívül veszélyeztetett területek. A rendszer, de leginkább alapos fogmosással természetesen részben megelőzhető a fogkő, de előbb vagy utóbb mindenkinél felhalmozódik kisebb vagy nagyobb mértékben ez az ártalmas elváltozás, amitől érdemes mielőbb megszabadulni. A fogorvos sem szereket, hanem elsősorban reszelőt, csiszolót és fúrót használ ahhoz, hogy eltávolítsa a fogkövet, így számunkra is hasonló szerszámokra lenne szükségünk ahhoz, hogy házilag eltávolítsuk a fogkövet.

A megelőzésben alapos segítséget nyújt továbbá egy viszonylag új találmány, aminek köszönhetően a fogrések között is megtisztíthatjuk a fogainkat. Ezt a szerkezetet úgy kell elképzelni, mint egy hajlékony tűt, amelyre apró sörtéket szereltek fel. A szerkezet meghajlításával alaposan benyúlhatunk a fogrések közé, sőt mi több, a rések között teljesen át is tolhatjuk azt, oda-vissza mozgatva pedig megakadályozhatjuk, hogy a fogkő lerakódjon és kialakuljon. Főleg a hátsó fogak védelmében ajánlatos forgófejes, elektromos fogkefét alkalmazni, hiszen lehet, hogy elérjük azokat fogkefénkkel, de nem tudjuk olyan erőteljesen megsúrolni őket, hogy az eredményes lenne a fogkővel szemben. Ha pedig kialakult a fogkő, hatékony és hosszú távú megoldást sajnos csak a fogorvos tud rá.