Fogfehérítés házilag

Házi fogfehérítő praktikák

Az otthon alkalmazható fehérítések közül a legnépszerűbb a szódabikarbóna. Eltávolítja a fogakra rakódott lepedéket és fényessé varázsolja a fogsorunkat, azonban rendszeres használata nem javasolt, mert huzamosabb ideig alkalmazva károsítja a fogzománcot.

Fogfehérítés

Fogfehérítés
A házilag is elkészíthető növényi fogfehérítő por alapja szintén a szódabikarbóna. Keverj össze 100 g kaolinport, 100 g szódabikarbónát, 10 g szárított málnalevelet és 5 g gyógynövényt, ami majd az ízét adja (például zsálya, fodormenta), és adj hozzá öt csepp borsmenta- vagy zsályaolajat, ha nem friss, hanem szárított gyógynövényeket használtál a keverékhez. A fogkefét nedvesítsd be, mártsd a porba, és máris használatra kész a fehérítő porod.

A gyümölcs ereje

Talán nem is gondolnád, milyen lehetőségek rejlenek a gyümölcsökben. Például az eperben lévő almasav eltávolítja a felületi szennyeződéseket – egy friss szelet eperrel bedörzsölve fogainkat azonnali hatás érhető el. Fontos! A művelet után a fogmosással várjunk legalább 20 percet. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a nyálunk helyreállítsa a fogzománc védelmét.

A kréta és a szóda hatása
Egyik legnépszerűbb házi módszer a fogak sárga színének eltüntetésére, ha apró szemcséjű porral szórjuk be őket, a hatást a fény visszaverődésével érhetjük el. Ideális szer erre a megoldásra a hagyományos krétapor, ami mészkőből készül, de ezt a nyálunk igen hamar lemossa a fogak felszínéről. A boltokban kapható fehérítő hatású fogkrémek gyártói is ezt használják ki, vagyis nem szükséges krétaport kenni a szánkba, ilyen hatás elérésére az ilyen olcsó készítmények teljesen megfelelnek.

A szóda is hasonló módon hat. Ezt is por formájában kell a fogainkra kenni, és ez is alkotórésze a fogkrémek többségének. A fogkrémekbe ezt térfogatnövelő és habosító hatása miatt keverik. Tisztító hatása viszont azon alapul, hogy a szóda apró részecskéi a fog legfelső rétegéből nagyon vékony részt koptatnak le, ezzel láthatóvá válik azok valódi, természetes színe.


Eperrel házilag

A friss eper tisztító hatása is ismert, ha a fogainkra dörzsöljük. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy ne túlérett epret használjunk erre a célra. Minél keserűbb eperrel dörzsöljük be fogainkat, annál jobb lesz az eredmény, hiszen az eper keserűségét okozó almasavval érhetünk el igazán fehérítő hatást, mert az lemarja fogaink felszínét mikroszkopikusan vékony rétegben. Hogy a fogak ne károsodjanak, alkalmazzuk a kezelést 20 percenként úgy, hogy fogkefével egy friss eperből és szódából álló masszával végigkenjük őket. Túl gyakran nem szabad az epret ilyen módon használni, mert a fogzománc megsérülhet, ezért is kell az időzítésre odafigyelni, mert így a két kezelés között a nyálunk kellően meg tudja tisztítani a fogakat.

És ami nem javasol

Számos fórumon olvasható a citrommal vagy naranccsal történő fogfehérítési eljárás, de a szakemberek kimondottan ellenzik a citromlé, citrom vagy narancs belsejének használatát, mivel a citromsav a fogakból a kalciumot kivonva károsíthatja a fogzománcot, illetve ez a káros hatás érhető el a bennük lévő gyümölcscukor következtében is.

A hidrogén-peroxid igen erős oxidáló hatású szer, a fogászatban használják fogfehérítésre. Házilag szódával keverve is használhatjuk, ezzel öblögetve fehéríthetjük fogainkat, még akkor is, ha a kereskedelmi forgalomban kapható peroxid jóval gyengébb, mint amivel a fogorvosok dolgoznak. Ettől függetlenül más veszélyeket rejt magában, ha lenyeljük, mérgezést és vakságot is okozhat. Ezért otthoni fogfehérítésre ez a megoldás nem javasolt.

Forrás: fogaszat.org és kiskegyed.hu