Fogfájásra házilag

A fogfájás nagyon kellemetlen. Fáj, ha mosolyog, vagy ha komor arcot vág, ha eszik, ha iszik, ha összeszorítja vagy ha kinyitja a száját, vagy bármely irányba mozgatja a fejét. Néha még akkor is fáj, amikor lélegzik, a hideg levegő ugyanis bejut a szájába, az érzékeny fog fölé – és akkor jaj! A fogfájás sok mindennek lehet a tünete. Lehet, hogy a sajgó szemfog : körüli íny gyulladt vagy a fog belső állománya fertőződött be. Szuvas lehet egy őrlőfog. Lehet, hogy egy kisőrlő repedt meg, de az is előfordulhat, hogy szájba vágták. A fájdalmat két fog közé beszorult ételdarabka irritáló hatása is okozhatja, de a fájdalom lehet arcüregi betegségnek a következménye is. Csak a fogorvosa mondhat biztosat. Azonban amíg felkeresi, biztosan meg akarja szüntetni a fájdalmat. Válasszon az alábbi módszerek közül.

1. Öblögesse ki a fogfájást!
Vegyen a szájába (testhőmérsékletű ) vizet, majd erőteljesen öblítse ki. Ha a fogfájást beszorult ételdarabka okozza, alapos öblítéssel megszabadulhat tőle.

2. Óvatosan használja a fogselymet!
Ha az öblögetés nem jár sikerrel, a fogak közt lévő pattogatott kukorica héját vagy apró húsdarabokat megpróbálhatja fogselyemmel eltávolítani. Legyen azonban óvatos, a fogínye valószínűleg érzékeny.

3. Zsibbassza el a fájdalmat egy felessel!
Tartson a fájdalmas fog felett egy korty whiskyt. A fogíny valamennyit felszív az alkoholból, és ez elzsibbasztja a fájdalmat. A maradékot köpje ki!

4. Öblítsen sós vízzel!
Minden étkezés után és lefekvéskor keverjen egy kiskanál sót egy pohár (ugyancsak testhőmérsékletű) vízbe, majd forgassa meg a szájában a folyadékot és köpje ki!

5. Masszírozza meg a kezét!
Fájós fog esetén akár 50 százalékkal is mérsékelheti a fájdalmat, ha jégkockával megdörzsöli azt a V alakú területet, ahol a hüvelykujj és a mutatóujj csontjai találkoznak. Finoman nyomja a jeget 5-7 percen keresztül erre a területre!
Egy vizsgálat során azt találták orvosok, hogy a jégmasszázs 60-90 százalékkal csökkentette a fájdalmat. Kutatások szerint a módszer azáltal hat, hogy a masszírozás beindította ingerületek azokon az idegi pályákon haladnak, amelyeken normálisan a fogfájás impulzusai szállítódnának. Mivel egy időben csak egy jel haladhat, a masszírozás elnyomja a fájdalmat.

6. Használjon szegfűszegolajat!
Az emberek már régóta használják ezt a természetes szert. Az olaj a legtöbb gyógyszertárban vagy gyógynövényboltban kapható. Cseppentsen egy keveset közvetlenül a fogra, vagy mártson bele egy kis darab vattát, és azt tegye a fájdalmas fog mellé.

7. Ne harapjon!
Ha a fogfájást ütés okozta, étkezéskor próbálja meg kímélni a sérült fogat. Ha nincs komoly sérülés, pihentetéssel elmulaszthatja a fájdalmat.

8. Szopogasson jeget!
Kezelje úgy a problémát, mint bármely horzsolást. Használjon jeget, amit tegyen a fájós fogra vagy a fog fölé az arcára, naponta legalább háromszor-négyszer 15 percre.

9. Csukja be a száját!
Ha problémát okoz a fogat érő hideg levegő, akkor ne engedje be.

10. Nyissa ki a száját!
Bizonyos fogfájástípusok akkor lépnek fel, ha a harapás nem megfelelő. Ebben az esetben amennyire csak lehetséges, tartózkodjon a száj összezárásától egészen addig, míg fogorvos nem látja.

11. Nyelje le az aszpirint!
Ne higgyen a régi gyógymódban, hogy fogfájás ellen használ, ha aszpirint tesz közvetlenül a fájós fogínyre! Ez aszpiprinégést okozhat. Fájdalomcsillapításra szükség szerint 4-6 óránként vegyen be aszpirint.

12. Ne melegítse!
Tartsa távol a meleget a fájós arcterülettől még akkor is, ha csökkenti a fogfájást. Ha fertőzés áll a háttérben, a meleg hatására a fertőzés az állkapcson kívülre is eljut, ami súlyosbítja az állapotot.

Forrás: Szakorvosi tanácsadóHázilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?