Fémtisztítás házilag

Fémtisztítás házilag

Króm

A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés.
Fogkrémmel remekül lehet krómfelületet tisztítani, polírozni. Karcolásra figyelni kell.
A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.

Bronz

A legegyszerűbb, ha szódabikarbónát és citrom levét összekeverjük, és az így reakcióba lépett anyaggal tisztítjuk/dörzsöljük. Tisztítás után mossuk le, és száraz ronggyal törölgessük át. Sokan úgy gondolják, hogy a bronz tisztítása felesleges, mert a gyönyörű patinát nem szabad ledörzsölni….

Horgany

A horganyzott ablakpárkányt petróleum, ecet és finom szemcséjű súrolópor keverékével tisztítsuk és fényesítsük. Keverjünk össze fél liter petróleumot fél deci ecettel, és az előzőleg már a párkányra szórt súrolóport a folyadékkal jól locsoljuk be, majd törlőronggyal a felületet alaposan dörzsöljük át. Végül bő vízzel mossuk le és töröljük szárazra.
Horganyzott felületről a fekete foltokat petróleumos ronggyal dörzsöljük le, és fémtisztítóval vagy hámozott főtt burgonya levével fényesítsük.

Ón

Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk. Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazra törlés után kitűnően megtisztulnak.

Ezüst

Ezüst tisztításához tegyünk egy edény aljára alufóliát, és egy marék mosószódát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le őket forró vízzel, és szárítsuk meg.
Ezüst tisztítását, illetve fényezését liszttel is megoldhatjuk. Nincs más dolgunk, mint lisztezett kendővel dörzsöljük be az elszíneződött felületet, majd egy másik tiszta ruhával fényesítsük ki.

Réz

Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet. A réztárgyakat a nyers savanyú káposzta leve is remekül tisztítja. Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra, és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre. Vörösréz felületek tisztítására jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Ezután öblítés és szárazra törlés következik.

Forrás: www.kerekerdo.org – Fémtisztítás házilag