Fapadló ápolása házilag

Fapadló ápolása házilag

A fapadlók elegáns megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, ugyanakkor sok odafigyelést és gyakori ápolást igényelnek. Erre a célra különböző termékeket vásárolhatunk, de ha 100%-ig biztosra szeretnénk menni, próbáljuk ki a házi padlótisztítási módszereket.

1 liter vízben keverjünk el 1 bögre ecetet, majd egy szivaccsal vigyük fel a padlóra és tisztítsuk át az egész felületet. A mély és makacs foltok ellen az olaj és ecet 1:1 arányú keverékét vékony rétegben felkenve jó eredményt érhetünk el. A fapadló tisztításának egyik legrégebbi praktikája a tea használata. Főzzünk ki 5-20 teafiltert, a teát öntsük 2 l vízhez. Egy puha ruha segítségével töröljük át vele a fapadlót, nincs szükség lemosni.

Ezzel nemcsak tiszta lesz, de visszanyeri régi fényét is. Ahol gyerekek élnek, gyakran kerül rágógumi a padlóra. Ilyenkor soha ne próbáljuk meg késsel lekapargatni, hanem helyezzünk rá egy zacskó jégkockát vagy mirelit zöldséget és fagyasszuk le a foltot. A zsírkréta- és olajfoltra tegyünk egy barna papír zacskót majd vasaljuk át, míg teljesen magába nem szívja a zsírt. A fapadlóról az égésnyomokat alkohol bedörzsölésével tudjuk eltüntetni, ami fényesíti is a felületet.