Dióolaj házilag

Dióolaj házilag

Csodás ízesítője lehet salátáknak, de illik a sertés sültekhez (de ott óvatosan, csak sütés utáni utóízesítésre), mártásokhoz, levesekhez vagy akár palacsintákhoz. Gazdag telítetlen zsírsavakban, magas az A, B és E vitamin tartalma. Hátránya hogy drága és hamar megromlik, megavasodik és elveszti az aromáját. De ezt a különlegességet, vagyis annak egy egyszerűbb változatát magunk is elkészíthetjük.

Jó minőségű, (de nem extra szűz) olívaolaj és növényi olaj (szőlőmag olaj vagy napraforgó olaj) és dió főzetéből előállítható. Én a kevéssé szűrt, krémes, matt verziót szoktam készíteni, amit csak egy sűrű szitán, szűrőn engedek át. Szűrhetjük papír szűrőn is, de itt az anyagban maradhat vissza olaj, amit nem tudunk kicsalogatni, ez a veszteség része. Nem szoktam nagy adagot készíteni, hiszen viszonylag hamar elkészülünk vele, és 2-3 nap alatt teljesen összeérik. Ha most elkészítjük, a hamarosan érkező saláta szezonban már élvezhetjük is.

Hozzávalók:
1,5 dl olívaolaj
1 dl (szőlőmag) olaj
12-14 dkg dió

A diót egy száraz serpenyőben óvatosan pirítsuk meg, majd hűtsük ki alaposan.
Aprítsuk össze a diót, és egy edénybe melegítsük fel az olajjal együtt. Kis lángon hevítsük fel, de vigyázzunk, ne forrjon, inkább csak gyöngyözzön. Folyamatos keverés mellett főzzük így 4-5 percig.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd szűrjük át, és tegyük egy tiszta, jól záródó üvegbe. Hűvös, sötét helyen 5-6 hónapig eláll.

Forrás: maxkonyhaja.blogspot.com