Cukormáz készítése házilag

Cukormáz készítése

Egyszerű fehér cukormáz
Végy 25 dkg átszitált porcukrot és 1-2 evőkanálnyi vizet. A porcukorhoz add hozzá a vizet és lassan – folytonosan kevergetve – melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A mázat még melegen használd fel, a süteményen kell kihűlnie. Ez a máz sokféleképpen ízesíthető, színezhető: keverhető bele például vaníliás cukor, vagy a víz egy része lecserélhető valamilyen aromás szeszre.

Dekorációs színes cukormáz
A sűrű cukormázat hígítsuk kevés lekvár hozzáadásával. Keverjük sima mázzá, és töltsük nyomózsákba. Az apró sütiket egyenként vonjuk be cukormázzal, majd közepükbe nyomjunk két hosszanti irányú lekváros mázcsíkot, melyeket egy gyufaszál segítségével tetszőleges mintává húzunk szét. Végül hagyjuk a mázat megszilárdulni.

A fehér cukormázból tegyünk félre egy kisebb mennyiséget, és töltsük nyomózsákba. A maradék mázhoz adjunk piros ételfestéket, vonjuk be vele a sütiket, úgy, hogy a sütemény széleit hagyjuk szabadon. Végül a széleket vonjuk be a fehér cukormázzal.

Díszítő cukormáz
Egy tojásfehérjét habbá verek, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakok hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha tejföl-szerű. Kis nylonzacskóba rakom, a sarkát átlósan levágom, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezem.

Forrás: otker.hu és mezesmazas.hu