Csonti házilag

Csonti házilag
Nem hölgyeknek való írás jön most, ezért csak erős idegzetű horgászoknak javaslom. Drága a bolti csontkukac, vagy csak megpróbálkoznál az otthoni tenyésztéssel ? Nosza…. de az „otthonit” tegyük idézőjelbe. A minimum az erkélyen vagy a kertben a helye a tenyészetünknek. Tulajdon képen mi is az csontkukac ? Többnyire a zöld, vagy fekete döglégy lárvája. Miért is szeretik a halak ennyire… mert ismerik.

A vízpartok közelébe gyakran megtörténik, hogy az elhullott állatokat beköpik a legyek és az így kifejlődött légylárvák a vízbe kerülhetnek. (És itt elmondok egy történetet, évekkel ezelőtt egy csatorna partján figyeltem meg, hogy a víz fölé benyúló fa ágai között egy elpusztult varjú volt beszorulva. Na ezt a varjat beköpték a legyek, és a kikelt lárvák szépen bepotyogtak a vízbe. A tetem alatt csak úgy hemzsegtek a snecik.)

Na de lássuk hogyan készítsünk csontit házilag.
Én a csontit a következő képen csinálom: Kb. 20db. snecit vagy apró keszeget megszabadítom a fejétől, hasüreg tartalmától, pikkelyétől.  (de jó a sertésmáj vagy a csirkemell is, csak drága…) Egy nagyméretű diszperzites vödör alját megterítem kb. 5 cm. vastagon fűrészporral (nem forgáccsal). Ráhelyezem a halakat, lehetőleg egyenletesen, hogy a legyek minél jobban hozzáférhessenek.

Kb. 2-3 esetleg 4 nap (ez az idő az időjárás viszontagságaitól és a legyek mennyiségétől is függ)múlva a tetejét megszórom újabb 4-5 cm. vastag fűrészporral. Ez azt a célt szolgálja, hogy ezután már újabb „köpések” ne legyenek a húson és nagyjából egyforma méretű csontijaink legyenek. Pár nap múlva észlelni lehet, hogy „megmozdulnak” a halak. Figyelni kell, hogy a csontiknak mindig legyen mit enniük a kivánt méretük eléréséig.

Ha megfelelő méretű a csontink, akkor egy másik vödör tetejére ráhelyezek egy rostát, ami kb. az etetőanyagos rosta lyukméretének felel meg és átmászatom az egész vödör tartalmát. Azután egy szúnyoghálóval leszitálom az elhasznált fűrészport és tisztát teszek helyette. Kb. 1 nap alatt „letisztul” a csonti és alkalmas a horgászatra.  Az egész macera kb. 6-8 nap…
Forrás: haldorado.huHázilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?