Chips készítés házilag

Chips készítés házilag

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát meghámozzuk, majd legyaluljuk gyaluljuk kézzel vagy szeletelő géppel. Fontos, hogy a karikák a lehető legvékonyabbak legyenek. A jól felforrósított és nagy mennyiségű olajba (szinte lebegjenek a karikák az olajban) a vékony szelet krumplikarikákat ropogósra sütjük.

Miután kisült egy adag, rögtön tegyük tiszta rongyra vagy papírtörlőre, hogy teljesen zsiradékmentes legyen. A kész chips ízlés szerint, sózható, borsozható, paprikázható, de szerintem a legfinomabb, ha a chips öntetet (szószt) is magunk készítjük és abba mártogatjuk.

Nézzük a hozzávalókat:
1. krumpli
2. olaj
3. só
4. chips szósz

Hozzávalók a chips szószhoz:
1. kis konzerv sűrített paradicsom
2. fokhagymakrém
3. mustár
4. só
5. Erős Pista vagy Édes Anna
6. kiskanál oliva olaj

Ízlés szerint keverjük össze az összetevőket, majd tálaljuk a chips mellé. (van aki forrón szereti a szószt, én a hidegre szavazok)

És van még egy titkos receptem aki nem szereti az olajba sütést. A sütés a mikróban zajlik, bizony, bizony… A szükséges hajszálvékony szeleteket kizárólag mandolinnal lehet előállítani (esetleg nagyon éles késsel) Egy tányér alját pici olajozzuk ki, különben leragad, majd a vékonyra szeletelt krumplit zöldségcentrifugával szárítsuk ki (jó a papírtörlő is).

Jöhet a sütés, de csak egy rétegben fektessük a szeleteket, különben csak főni fog. A sütés időt a burgonya víz tartalma határozza meg, általában 4-5 perc, esetleg a másik oldalt is sütögethetjük egy percig, hogy még ropogósabb legyen.

A chips receptet beküldte: Bartha Klári