Bronz tisztítás házilag

Bronz tisztítása házilag

A bronz a réz és az ón ötvözete, melyen a levegő és a nedvesség hatására zöld réteg képződik. Ez a zöldes bevonat a patina, ami sokat tud hozzáadni a bronz tárgyak szépségéhez, azonban vannak, akiket zavar és szeretnék visszanyerni a tiszta, fényes felületet. A bronz tisztításához természetes anyagokat is használhatunk.

A bronz tárgyat öblítsük le meleg vízzel, majd töröljük szárazra. Tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát egy kis tálba, majd csepegtessünk rá citromlevet és keverjük össze, hogy egy krémes masszát kapjunk. Kézzel, ruhával vagy egy ronggyal töröljük át vele a bronzot, addig dörzsöljük, míg a kívánt hatást el nem érjük. A pasztát 20-30 percig hagyjuk a felületen, majd langyos vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.

Hatékony megoldás, ha lisztet és sót egyenlő arányban összekeverünk, majd teszünk hozzá egy kevés ecetet, hogy az előbbihez hasonló pasztát kapjunk. Törölgessük át vele a bronz tárgyakat, hagyjuk hatni 20-30 percig, majd meleg vízzel öblítsük át és szárítsuk meg. A polírozáshoz a legjobb, ha fehér pamut pólót vagy a nehezen hozzáférhető helyeken fogkefét használunk. Ha elsőre nem járunk sikerrel, ne adjuk fel, ismételjük meg a tisztítást.