Bőrkabát tisztítása házilag

Bőrkabát tisztítása házilag

Sokan hiszik azt – hozzátennénk gyorsan: tévesen –, hogy a bőrruhák nem igényelnek különösebb tisztítást, pedig éppen, hogy a bőrből készült kabátok, nadrágok és egyéb ruhaneműk igénylik a legtöbb odafigyelést, máskülönben a bőr elveszíti rugalmasságát, fényességét, később megrepedezik, megkopik és akár még ki is lyukadhat. A bőrkabát tisztítása házilag azonban nem lehetetlen!

Hogy ezt kivitelezhessük, számtalan bőrápoló szert lehet vásárolni a boltban, de létezik egy házi eljárás is, ami van olyan hasznos, mint a legtöbb drága bolti csodaszer. A bőrruhákat, így a bőrkabátot is ugyanis szappanos víz, valamint szalmiákszesz keverékével tisztíthatjuk hatékonyan. A csodaszer elkészítéséhez nincs szükségünk másra, mint egy liter szappanos vízre, amiben egy evőkanálnyi szalmiákszeszt kell feloldanunk.

A kabátot tegyük egy vállfára úgy, hogy lehetőleg a kabát ne érintkezzen semmivel, majd a folyadékba mártott rongy segítségével alaposan töröljük át a bőrt. Ezzel alaposan lekezelhetjük és megtisztíthatjuk a szennyeződésektől a bőrkabátot, ám ezt követően – a védelem érdekében – nem árt egy kevés glicerinnel, vagy ha az nincs otthon, akkor ricinusolajjal átitatott ruhával bekenni és áttörölni a ruhát, amit ezt követően hagynunk kell megszáradni, száradás után pedig egy puha, száraz kendővel fényesre törölhetjük.

Ha egyszerűbb foltokkal találkozunk a bőrruhán, akkor azokat nyers tejjel is eltávolíthatjuk, esőfoltok ellen pedig szintén a szappanos víz a legajánlottabb folteltávolítási módszer, de az esőfoltokat lenolajjal és glicerinnel is megelőzhetjük. Mivel a bőr kiszáradásával is keletkezhetnek foltok a ruhán, ezért érdemes bizonyos időközönként vékony vazelinnal bekenni a bőrt, ha pedig felvert tojáshabbal is átkenjük, akkor fényét és lágyságát is megőrzi az anyag, de minden esetben ügyeljünk az alapos szárításra, a bőr ugyanis nem szereti, ha nedvesen tárolják.