Bodzaszörp házilag

Bodzaszörp házilag

A piacokon hiába is keresnénk, viszont úton-útfélen körülöttünk ringatózik, ingerkedik a bodza. A tenyérnyi virágok vázában is jól mutatnának, de tegyük inkább üvegbe.

Bodzaszörp

Hozzávalók: 6-8 bodzavirág, 5 l víz, 3/4 kg cukor, 1 felkarikázott citrom.

A csap alatt jól leöblítjük a virágokat, kicsit megrázogatjuk és egy jókora befőttes üvegbe (amibe, mondjuk, uborkát is kovászolnánk) megágyazunk velük. Ráfektetjük a citromkarikákat. A vízben elkeverjük a cukrot, felforraljuk és amikor langyosra hűlt, ráöntjük a citromos bodzánkra. Letakarjuk az üveg száját, és napos helyre állítjuk 3-4 napra, esténként fakanállal egyet kavarunk rajta. Az illata, színe, „zavarossága” elég árulkodó és csábító e pár nap múltán. Leszűrjük, palackokba rakjuk, behűtjük és megisszuk. Három hétig is vidáman eláll a hűtőben, ha csak nézegetjük, akkor meg jó sokáig… Ki-ki ízlése szerint hígíthatja.

Tipp: ha jégkockatartóban lefagyasztunk a bodzaszörpből, akkor bármilyen koktélt vagy csak egy pohár ásványvizet is megbolondíthatunk vele. Pláne, ha egy citromfű- vagy mentalevelet is beledobunk. Ha a citromkarikák mellett – helyett citromsavat vagy citrompótlót használunk, akkor tartósabb lesz a szörp.

Bodzaszörp, de mindjárt
Ha már rávettük magunkat a szörpgyártásra, de nincs türelmünk napokig dédelgetni, akkor egy kicsit variáljuk: marad a bodzavirág, citromkarika mennyiség, csak éppen egy befőző fazékba rakjuk. Közé keverünk 1 kg kristálycukrot, ráöntjük az 5 liter vizet és felforraljuk. A forrástól számítva pedig még csendben 5 percig főzzük. Közben szárazon megpirítunk (nem leégetjük) 4 evőkanál kristálycukrot, amit alaposan elkeverünk a bodzás levünkből 2 decivel, és az így nyert szirupot visszasegítjük-elegyítjük a fazékba. Na, ekkor zárjuk el a gázt (kerámialapot, indukciós tűzhelyt, lávakövet, mit tudom én mit, így a 21. században).

A langyosra hűlést itt is meg kell várnunk, és szükségünk van a kézügyességünkre vagy egy ráérő családtagra, bodza-fan barátra. Mert a fazék bodzás tartalmát finom szűrön át kell engednünk, felfogván alkalmatos valamibe a levet, amit már meregethetünk is a hűtőben sorakoztatható üvegekbe. Ez is eláll legalább 3 hétig, viszont még aznap szörpölhető.

Ízlés szerint, de álltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.

Forrás: 

hvg.hu/gasztronomia és
Alkalmi és esküvői csokrok:  XIV. kerület virágüzlet