Akváriumkészítés házilag

Akváriumkészítés házilag

1. Először az egyik oldallapot ragasztjuk fel. Az oldallapnak egyszerű az illesztése, mert a lap szélessége megegyezik a fenéklapéval.
A ragasztót viszonylag egyenesen lehet húzni, ha a kartus csövét a mutatóujjunkkal vezetjük az üveg élénél. Így szépen, egyenesen lehet a ragasztót kinyomni. Praktikusabb, ha az oldallapra húzzuk fel a szilikon csíkot és nem az üveg élére. Ha az élére húzzuk fel, akkor érdemes az üveglapot befogni valamibe, így könnyebb lesz a munkánk.

2. Ezután az oldallapot a helyére kell illeszteni, és egy szigetelőszalag csíkkal a helyére fogni, hogy az alja kifelé ne mozdulhasson el.
Fontos, hogy a lapot ne toljuk maximálisan rá a fenéklap élére, kell hagyni egy nagyon kis helyet a két üvegrész között a ragasztónak (1-2 mm) Belülről és kívülről is célszerű valamivel megtámasztani, úgy hogy derékszögben álljon. Amint az egyik hosszanti oldallap a helyére kerül, a többi oldallapot derékszögbe fogja állítani.

3. Ugyanezzel a módszerrel kell a helyére ragasztani a másik oldallapot is.

4. A következő lépés az egyik hosszanti oldallap (a hátlap vagy a frontüveg) ragasztása. Itt is végig a lap szélére célszerű húzni a ragasztót, de itt már nem csak alulra, hanem mindkét oldalra is húzni kell egy-egy csíkot, oda, ahol majd az oldallapok élével találkozni fog. Amikor ez a lap kerül sorra, először az alsó szilikon csíknál kell a helyére illeszteni, ezután a két-két oldalsónál.
A rövidebb oldalüvegeket ezután célszerű végleg a helyükre illeszteni, ugyanis ez a helyére tett lap pontosan megadja a derékszöget.

5. Ha ez is a helyén van, akkor szigetelőszalag csíkokkal a két oldallaphoz is hozzá kell fogatni. A fent leírtakat követve a helyére tehető a másik hosszanti oldallap is. Az akvárium összerakása után kis idővel az oldalsó ragasztószalagokat el lehet távolítani. Ekkor ugyanis a ragasztó már megkötött annyira, hogy a lapok nem dőlnek el.
6. A lapok által kinyomott felesleg a teljes kötés után könnyen eltávolítható egy pengével.

Akvárium fugázás
Kellékek a fugázáshoz:
– papír törlőkendő
– kenőszerszám a felületekre

A fugázás folyamata:

1. A megragasztott felületeken végig kell vinni a fugázó anyagot (ragasztó), majd egy kenőlapáttal elsimítani.

2. A fugázás utáni felesleg eltávolítását kb. fél órával fugázás után lehet elkezdeni. Ekkor a ragasztó még nem kötött meg nagyon, viszonylag könnyen el lehet távolítani az üvegről.

Tipp: A külső üvegfelületre nyomódott ragasztófelesleget akkor távolítsuk el, amikor a az már teljesen megszilárdult. (általában 24 óra szükséges hozzá.)

Forrás: Bagira.eu