Ajtó hangszigetelés házilag

Ajtó hangszigetelés házilag

Sajnos már régi probléma a rosszul szigetelt ajtók (és túl hangos szomszédok) miatt fellépő hangterhelés. A gyárilag hangszigetelt ajtók nagyon drágák. De mi magunk tudunk ajtó hangszigetelés házilag készíteni ?

Milyen anyagok tartoznak a hangszigetelő anyagok kategóriába?

1. expandált polisztirolhab
2. extrudált polietilénhab
3. kőzetgyapot
4. üveggyapot
5. préselt növényi rostok (len)
4. préselt parafa

Ezen anyagok közül választhatunk, pénztárcánknak megfelelően. Általában gyerekszobára, dolgozószobára, rendelőintézetre, és stúdiókra szokás hangszigetelt ajtókat készíteni. Elsődleges és legfontosabb követelmény egy hangszigetelő beltéri ajtó esetében, hogy az ajtónak legyen küszöbje, a küszöb nélküli ajtó közel egyenértékű a nyitott ajtóval. Azzal mindenképpen számoljunk, hogy jelentős súlynövekedés várható az ajtónkon a rögzített hangszigetelő anyagok miatt.

Egy jó hangszigetelő megoldás a kőzetgyapot, csak az ajtóra rögzítése lehet macerás, ezért sokan vízszintes párnafákat csavaroznak fel az ajtólapra majd ezek közé teszik a szigetelőanyagot, majd műbőrrel vonják be az egészet. Hallottam már polifoam táblákról és szükség megoldásból 2 réteg szőnyegpadlóról is.(bár ez elég komolytalan). Egyébként egyrétegű polifoam matrac már 1000 Ft-ért kapható a következő méretben : 51×180×1 cm.

A legjobb megoldás egy kőzetgyapot réteget – táblákat (legalább 5 centi vastag) párnafára vagy közé rögzíteni. Erre még feltétlen ragasztani, csavarozni, szögelni kell valami esztétikus felületet (parafa, műbőr). Ragasztónak valami erős anyagot válasszunk, pálmatex, sziloplaszt.